Bli med på tur over Håøya lørdag 3. mai!

Arrangementskomiteen inviterer til en interessant tur over Håøya lørdag 3. mai med oppmøte på Sundbrygga der Ocarsborgferja går kl 09:50 til Ormeleina på Håøya. Pris per voksen kr 180,-. Møt opp i god tid!
Retur fra Rutebåtbrygga på Håøya ØST (Proviantbrygga) med Baronen/Baronessen (Nesoddferja) kl 16:04 Pris per voksen kr 72,-

Påmeldingsfrist mandag 28. april!

Vi starter gåturen over Håøya i Ormeleina ca kl 10:00. Om noen ønsker å komme seg til Ormeleina for egen hjelp så er det helt OK, men gi beskjed slik at vi vet noe om antall deltakere.
Turen blir mellom ca 6 og 10 km, alt avhengig av hvor mange «omveier» vi tar.
Ta med mat og drikke. Det er ikke mulighet for å hente drikkevann før helt på slutten av turen. Kle dere etter været, unngå å bli våt. Godt fottøy, er det tørt og fint er det kanskje greiest med type joggesko, gjerne med litt god sidestøtte for ankelen.

Innholdet i turen blir å besøke festningsanleggene på Håøya. Vi kommer innom Haubitsbatteriet, nedre og øvre toppbatteri og Varden, samt kommandoplassene inkludert «telefonsentralen». Det aller meste av dette ble bygd for å forsvare oss mot svenskene før Unionsoppløsning i 1905, men utbyggingen fortsatte i alle fall til 1915.
Noen fundamenter for «ballongkanoner» finner vi også.
Vi kommer til å gå innom retterstedet fra andre verdenskrig.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Et bilde som inneholder tre, utendørs, plante, Nasjonalpark

KI-generert innhold kan være feil.

Vi går forbi Varden hvor det i sin tid var Vedvarde (Vardebål) og senere også telegrafstasjon Her er vi på øyas høyeste punkt 229 moh.
Om det blir tid så går vi innom Ole Høylands hule. Ole Høiland var en norsk mestertyv. Han ranet Norges bank i 1835 for 64.000 spesidaler. Det ryktes at han gjemte seg på Håøya og gjemte unna noen av pengene her!

Her er noen interessante linker:
Her ble seks unge nordmenn henrettet – Dagsavisen
Seks ungdommer ble skutt på Håøya – Østlandets Blad
Filmavisen – NRK TV

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

Videre går vi til Messebukta, Sagbukta, Håøyabukta/ Jaktebukta og Tåjebukta. Her var det fra 1915 og noen år fremover en sprengstoffabrikk som Sam Eyde med flere fikk reist i rekordfart, for produksjon av sprengstoff til den russiske revolusjonen. Dette var etter initiativ fra den franske hærledelsen som ønsket sprengstoffproduksjon i Russland, men fabrikken ble altså bygd her på Håøya.
Det var vanskelig å skaffe arbeidskraft, og det ble delvis ordnet ved at politiet samlet sammen flokker av gatepiker i Christiania som de ekspederte utover. Noen kom også fra landsfengslet for kvinner. (Ref Norsk Sprængstoffindustri AS Jubileumstidsskrift 1865 – 1965)

Slaveøya i Oslofjorden – ABC Nyheter

Her finner vi også Høyas eldste hus, Gammelgården, fra 1699, da er vi tilbake i dansketiden. Skogshytta/Bryggerhuset/Eldhuset er trolig like gammelt. Badstua til Quisling er her også!
Oslofjordens Friluftsråd disponerer disse i dag til Kystledhytter.
På vei mot rutebåtbrygga passerer vi feriehjemmet som delvis består av tyskerbrakker fra Hovedøya. Siste huset før rutebåtbrygga heter Stranda og var Bestyrer/formannsbolig – plassert så langt unna produksjonslinja som mulig! Neppe tilfeldig!
Vi avslutter turen her på båten hjem til Oscarsborg og Drøbak, men åpner for en felles samling på ett av Oscarsborgs vannhull for en hyggelig ettermiddag / kveld

Påmelding til Fest- og Arrangementskomiteen ved:
– Elin Evensen, tlf 92809675, epost elineve2@gmail.com
eller
– Cathrine A. Sandberg, tlf 90566070, epost cathrineansa@gmail.com